BIOGRAFIE - Emil Boc, cel mai tânăr premier de după 1990

15 decembrie, 2008
Vezi si: Emil Boc, desemnat de preşedintele Traian Băsescu ca nou premier însărcinat cu formarea Guvernului, ar putea deveni, dacă va fi învestit de Parlament, cel mai tânăr premier, la doar 42 de ani şi după doar opt ani de politică,

Cunoscut ca un susţinător al preşedintelui Traian Băsescu, Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca şi preşedinte al Partidului Democrat Liberal (PDL). Înainte de alegerile din 30 noiembrie, Boc declara că va demisiona de la conducerea PDL dacă partidul nu va ajunge la guvernare.

Născut la 6 iunie 1966, în localitatea Răchitele din judeţul Cluj, a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie (1991) şi cea de Drept (1995) din Cluj-Napoca, obţinând titlul de Doctor în ştiinte politice şi filosofie politică în 2000. Este avocat în Baroul Cluj din 1996. S-a afirmat în zona universitară, în prezent fiind conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii clujene. Este membru al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Politice şi al Societăţii Române de Ştiinţe Politice. Este căsătorit şi are două fete.

Deputat PD, în 2000
Profesia de jurist şi-a pus amprenta asupra prestaţiei sale politice, el impresionând încă de la primele apariţii publice prin claritate şi concreteţe. În anul 2000 devine preşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD Cluj. În urma alegerilor parlamentare din 26 noiembrie 2000, este ales deputat din partea PD în circumscripţia electorală nr. 13 Cluj. În 2001 devine vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. La 24 octombrie 2003, este ales în funcţia de preşedinte executiv al PD. În acelaşi an, în decembrie, este ales lider al grupului PD din Camera Deputaţilor.

După alegerea sa ca deputat în 2000, în circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, Emil Boc a fost, în perioada guvernării PSD, 2001-2004, unul dintre deputaţii cei mai activi şi principalii critici ai social-democraţilor. În ultimul an al legislaturii, proiectele legislative iniţiate şi promovate de el, alături de alţi colegi democraţi, au devenit legi, printre acestea aflându-se cea a alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale, a Camerei şi Senatului sau a preşedintelui României. După ce a câştigat Primăria Cluj-Napoca, Boc a renunţat la mandatul de deputat, în iulie 2004.

Primar de Cluj
La alegerile locale din 2004, după o confruntare cu Ioan Rus, a câştigat primăria Clujului, cu 56,26% faţă de procentul de 43,74 obţinut de Rus, în al doilea tur. În primul tur, avantajul a fost de partea social-dmocratului Ioan Rus, care a obţinut 40,17% din voturi, cu aproape 10 procente mai mult decât Boc - 33,12%. Boc a reuşit să-l elimine din cursă pe contracandidatul Gheorghe Funar (PRM), care deţinuse mandatul de primar al Clujului vreme de 12 ani.
La jumătatea mandatului său de primar, 57% dintre clujeni se declarau însă nemulţumiţi de ritmul în care primăria le-a rezolvat problemele, una din cauze fiind desele călătorii ale primarului la Bucureşti, potrivit unui sondaj din martie - aprilie 2006 făcut de Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".
În 2008 a fost reales în funcţia de primar al Clujului, cu 76,2% din voturi.

Preşedinte PD
Consacrarea politică a venit după preluarea mandatului de preşedinte al PD, după ce Traian Băsescu a devenit şeful statului în urma alegerilor din 2004. În perioada 2004-2005, a fost preşedinte interimar al PD, până la alegerea sa în iunie 2005 ca preşedinte al Pdemocraţilor. În aceeaşi lună, doctrina social-democrată a partidului a fost schimbată cu cea populară, promovată de Boc. PD începea astfel demersurile de aderaer la PPE, finalizate ulterior.
Identitatea lui Boc a fost afectată de ancorarea la discursul impus de fostul lider al democraţilor, Traian Băsescu. Pe parcursul carierei sale politice, Boc a fost acuzat în repetate rânduri atât de adversarii săi politici, cât şi de o anumită parte a presei, că ar fi un politician fără personalitate, o portavoce a preşedintelui Traian Băsescu.
În ultimii doi ani, Boc a fost acuzat că „îl ia în braţe pe Băsescu”, expresia aparţinându-i fostului preşedinte Ion Iliescu, în februarie 2007. Boc îi acuzase pe Iliescu şi Emil Constantinescu că s-au complăcut „în apa călduţă a complicităţii cu corupţia”. Liderul PD a făcut comparaţie între actualul preşedinte şi ceilalţi doi foşti şefi de stat, vorbind despre Băsescu ca despre un preşedinte care spune lucrurilor pe nume, spre deosebire de ceilalţi foşti preşedinţi. Şi Constantinescu a reacţionat la acuzele lui Boc, afirmând că declaraţia lui este „o atitudine slugarnică”, de susţinere a unui preşedinte „implicat în grave fapte de corupţie”.
Boc a fost catalogat drept "surogat de lider", "figurant mărunt", "etern purtător de servietă", "băiatul de mingi al lui Traian Băsescu", acuzaţii ale Acţiunii Populare în iunie 2007, după ce preşedintele viitorului PDL declara că polul PNL-PNŢCD-AP nu ar avea credibilitate din cauza liderilor săi.
La rândul lui, Boc i-a criticat în mod constant pe liberali şi opozanţii preşedintelui Băsescu. În iunie 2006, a criticat propunerea liberalilor de retragere a trupelor române din Irak, făcută prin intermediul fostului ministru al apărării Teodor Atanasiu, pe care a catalogat-o ca fiind o dovadă de iresponsabilite şi o gafă politică care afectează credibilitatea României. După înlăturarea PD de la guvernare, în aprilie 2007, Boc a caracterizat noul guvern Tăriceanu drept cel mai slab din istoria României , considerându-l simbolul neprofesionalismului şi al deturnării voinţei electoratului Alianţei din 2004. Cu o zi înainte guvernul Tăriceanu II fusese validat de Parlament cu 303 voturi pentru şi 27 împotrivă, iar la depunerea jurământului, noul Cabinet a fost comparat de preşedintele Traian Băsescu cu un Consiliu de administraţie.
Acuzat de presiuni asupra mass-media locale
Numele său a fost legat de cazul “Gazeta”, după ce, în 10 iulie 2006, a fost acuzat de deputatul PSD Victor Ponta că ar fi recurs la presiuni politice pentru ca primarul pedist din Râmnicu Vâlcea, Mircea Gutău, acuzat de luare de mită, să fie cercetat în libertate de DNA. Ponta a susţinut că a fost întarziată deliberat luarea unei decizii de către justiţie în privinţa primarului astfel încât viceprimarul din localitate, implicat şi el în acest caz, să-si asume singur responsabilitatea. În replică, Boc i-a cerut lui Ponta să retracteze afirmaţiile făcute, în caz contrar îl va da în judecată. Câteva luni mai târziu, în 11 iulie 2006, Boc a anunţat că îl va da în judecată pe Ponta din cauza declaraţiilor referitoare la arestarea viceprimarului PD din Rm.Vâlcea. Boc a spus că va cere daune morale pentru prejudicierea imaginii publice, în valoare de un miliard de lei vechi, pe care îi va utiliza în scopuri caritabile. După arestarea preventivă a lui Gutău, în iulie 2006, Boc declara că acesta va fi exclus din PD.
După o jumătate de an, Boc a fost audiat în ianuarie 2007 ca martor în dosarul deschis membrilor trustului media „Gazeta” din Cluj, trimişi în judecată pentru şantaj şi asociere la un grup infracţional. În acest dosar, numele lui Boc apare fie pomenit de alte persoane, fie în transcrierea unei convorbiri telefonice între primarul de la Cluj şi preşedintele trustului, Liviu Man. O interceptare telefonică a DIICOT arată că Liviu Man, l-a sunat pe Emil Boc în ianuarie 2006, să îl întrebe dacă poate să îi trimită prin SMS un număr de cerere pe care a depus-o pentru a obţine o aprobare din partea municipalitaţii. Boc a pretins că menţinerea în dosarul penal a stenogramei convorbirii sale i-ar fi adus "grave prejudicii de imagine".

Averea
Potrivit declaraţiei de avere de la demisa sa din Parlament, din 1 iulie 2004, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Emil Boc are, din 1995. De asemenea, avea 4 depozite în banca în valoare de 4000 euro şi 18500 RON.
Patru ani mai târziu, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca din 13 iunie 2008, Boc avea un apartament şi un autoturism Peugeot achiziţionat în leasing. El a vândut în martie 2007 Dacia Solenza pe care o avea contra sumei de 4.500 euro. Are şase depozite deschise în perioada 1998-2008 în valoare totală de 163.000 RON, 11.000 euro şi 2.449 dolari la BCR, Banca Transilvania, BRD, Banc Post, ING. Deţine şi un card la BCR, ING şi Banc Post în valoare de 36.000 de RON. În 2007 a încasat un salariu de 68.871 RON de la Primăria Cluj-Napoca şi 45.519 RON de la Universitatea Babeş-Bolyai. Soţia sa, Oana Boc, a încasat suma de 17.297 RO de la aceeaşi universitate.

Citeste mai mult despre Traian Basescu, Emil Boc