CSA confirmă că procedura de constatare amiabilă de accident se aplică de la 1 iulie 2009

21 mai, 2009
Vezi si: Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a respins solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) privind amânarea datei de începere a aplicării procedurii de constatare amiabilă de accident, arată, miercuri, instituţia.

"Prin urmare, data de 1 iulie 2009, prevăzută în Ordinul CSA nr.21/2008 ca termen de la care formularul de constatare amiabilă de accident va putea fi folosit, rămâne neschimbată", se arată în comunicat.

În fundamentarea acestei decizii, Consiliul CSA a apreciat că nu există nici un motiv obiectiv pentru amânare, având în vedere faptul că societăţile de asigurare care practică asigurări obligatorii RCA au semnat Protocolul de colaborare privind constatarea amiabilă de accident încă de la începutul lunii aprilie din 2009.

Totodată, CSA consideră că firmele de asigurări au avut la dispoziţie suficient timp să se pregătească pentru aplicarea constatării amiabile de accident, dat fiind faptul că CSA a publicat normele care reglementează această procedură încă din decembrie 2008.

În plus, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor reaminteşte că utilizarea formularului de constatare amiabilă de accident nu este o obligaţie pentru cei doi conducători auto implicaţi în accident, "ci este doar o alternativă la procedura actuală de constatare de către poliţie".

În majoritatea statelor europene, procedura de constatare amiabilă de accident se aplică cu succes de foarte mult timp, simplificând circuitul administrativ specific obţinerii de către persoana prejudiciată a despăgubirii la care este îndreptăţită în baza asigurării RCA, mai arată CSA.