Şeful Deloitte România: TVA va creşte în 2010

21 octombrie, 2009

Autorităţile vor decide majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la începutul anului viitor, pentru creşterea veniturilor la buget, este de părere George Mucibabici, preşedintele Deloitte România. În opinia sa, creşterea TVA, în prezent de 19%, este mult mai probabilă...

Vezi si: Autorităţile vor decide majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la începutul anului viitor, pentru creşterea veniturilor la buget, este de părere George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

În opinia sa, creşterea TVA, în prezent de 19%, este mult mai probabilă decât a cotei unice de impozitare, situată la 16%.

„De cota unică nu se mai atinge nimeni, deoarece este o redută câştigată politic la nivel naţional şi am fi antagonici în regiune dacă am majora cota unică, în condiţiile în care toţi din jur scad impozitele”, a declarat şeful Deloitte, astăzi, la o conferinţă de presă.

Reprezentanţii firmei
de audit şi consultanţă nu au făcut estimări sau recomandări. Însă, Pieter Wessel, partenerul Deloitte Tax care coordonează echipa de TVA, a afirmat: „pariul meu este pe 22%”.

Pogea nu exclude creşterea taxelor

Nici măcar ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, nu mai exclude creşterea TVA pentru acoperirea deficitului bugetar.

Într-un an de criză, încasările la vistieria statului au scăzut, în paralel cu creşterea cheltuielilor. După primele opt luni ale anului, veniturile au scăzut cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă
a anului trecut, iar cheltuielile au urcat cu 8,3%.

Deficitul bugetar se situa, la acel moment, la 4,5% din PIB, aproape cât deficitul prognozat după prima rectificare bugetară pentru întreg anul 2009.

Discuţia privind o posibilă majorare a taxelor principale a început în urmă cu două săptămâni, atunci când la o întâlnire a şefului statului cu oamenii de afaceri - eveniment desfăşurat „cu uşile închise” – Traian Băsescu a răspuns unei întrebări că el mai degrabă e de acord cu majorarea TVA decât a cotei unice.

Ulterior, Pogea a precizat că proiectul de buget a fost construit pe nivelurile actuale ale taxelor principale (TVA -19% şi cota unica – 16%), însă dacă bugetul de stat va avea nevoie
de venituri mai mari, atunci nu este exclusă o majorare a TVA.

Sursa: evz.ro